Locuintele din Focsani costa mai putin cu 20%

Acum doi ani câştigurile din rezidenţialul oraşului moldav ameţeau investitorii locali. Astăzi, aceştia se văd nevoiţi să reducă semnificativ preţurile. Tranzacţiile s-au redus doar anul trecut cu aproximativ 50%. Românii plecaţi la muncă în străinătate, principalii amatori de casă nouă, preferă să-şi pună banii la bancă. 

Piaţa imobiliară din oraş a fost foarte bună, în special acum doi ani. Din a doua jumătate a anului 2008 a început să se observe însă o scădere a cererii. Principalii susţinători ai volumului tranzacţiilor au fost, până la acea dată, românii plecaţi la lucru în Italia.

În lunile iulie-august 2008 aceştia nu s-au mai îngrămădit la uşile agenţiilor imobiliare. Clienţii au venit, au întrebat şi au plecat.

„Aveau bugete considerabil mai mici disponibile pentru achiziţii imobiliare, au mers şi au vizionat apartamente, dar de multe ori decizia luată a fost de a pune banii la bancă", povesteşte Vasile Bucă, manager al agenţiei imobiliare Velas.

Sumele disponibile pentru cei interesaţi de achiziţii au fost cuprinse între 25.000 şi 30.000 de euro. Prezenţi în piaţă au fost în special cei care au vândut o proprietate şi au decis să se mute.

Salvaţi de Prima Casă

În 2009 apartamentele vechi s-au ieftinit cu 20-25%. Acestea s-au mai vândut doar ca urmare a existenţei programului „Prima Casă". Cele mai cerute au fost garsonierele, urmate de apartamentele de două camere.

Majoritatea clienţilor de aici au fost tineri necăsătoriţi care au dispus de sume mai mici de bani. „Practic, dacă aveau 1.000 de euro strânşi puteau merge şi cumpăra o garsonieră. Banca le oferea restul sumei, iar rata lunară era una accesibilă unei categorii largi", explică agentul local.

Garsonierele de aici au avut anul trecut preţuri cuprinse între 22.000 şi 28.000 de euro, iar apartamentele de două camere între 38.000 şi 40.000 de euro. Comparativ, în perioada 2007-2008 un apartament de două camere vechi costa aproximativ 48.000 de euro. Asta înseamnă o ieftinire de aproximativ 17%.

Cele mai mari scăderi de preţ au fost înregistrate la apartamentele cu suprafeţe mari. Toate imobilele care depăşesc pragul de 50.000 de euro nu au deloc căutare. „Multe preţuri erau exagerate până acum. Cum au crescut vertiginos un timp fără un suport real, aşa vor scădea o vreme acum", estimează managerul Velas.

Proiecte noi pentru toate gusturile

Dezvoltatorii imobiliari din oraş sunt în general antrepenori locali, constructori sau persoane plecate la lucru în Italia. Pe segmentul de apartamente noi, anul acesta preţurile vor continua să scadă.

S-a ajuns acum la valori de 850 de euro pe metru pătrat în oraş, faţă de valori de 1.000-1.100 de euro în urmă cu un an. Au rămas în piaţă şi dezvoltatori care cer preţuri mai mari. Aceştia însă aşteaptă o revenire a pieţei.

În zona Autogării este în dezvoltare acum un bloc cu trei etaje, cu câte două apartamente pe fiecare palier. Preţurile sunt de 50.000 de euro pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 55 de metri pătraţi.

Cei care cumpără aici primesc şi cotă parte din terenul adiacent. Acesta poate fi folosit ca spaţiu verde sau ca zonă pentru parcarea maşinilor. Unul dintre avantajele oferite focşănenilor în blocurile noi ţine de lipsa centralizării în ceea ce priveşte utilizarea utilităţilor.

Fiecare are contoare separate şi-şi poate controla cantităţile de apă, căldură sau gaz utilizate. „Fiecare plăteşte individual consumul realizat, aspect apreciat aici", spune Bucă.

Un alt proiect nou a fost dezvoltat în zona Poliţiei. Aici metrul pătrat costă 850 de euro, plus TVA. Ansamblul Poieniţa cuprinde trei blocuri şi a fost construit în mai multe etape.

Clădirile au fost finalizate anul trecut, dar nu au mare căutare. Dezvoltator este firma locală, P.I.F.& L.M.S.Company. Aceştia au mai construit clădiri în zona Obor şi Autogară, fiind una dintre cele mai active societăţi în ceea ce priveşte livrarea de locuinţe noi.

Alternativele la apartamente sunt puţine în oraşul de pe Milcov. Una dintre acestea este reprezentată de case de lemn. Compania Promilen a construit mai multe case de acest fel în mai multe zone.

„Au mizat pe reclamă puternică. Iniţial se axau pe preţurile mici, dar acestea erau doar în reclame pentru că atunci când mergeai să vezi casa era prea mică şi nu beneficia decât de strictul necesar. Pentru a fi proprietarul unor case normale şi a avea şi o parcare sau alte elemente, plăteai suplimentar, ajungând astfel la valorile vehiculate în piaţă", atenţionează cei de la Velas.

Un investitor francez prin societatea Gruppo Azzuro dezvoltă în oraş un ansamblu imobiliar de trei blocuri cu parter, cinci etaje şi mansardă. Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 6.000 de metri pătraţi. La sol sunt 900 de metri pătraţi. Primul bloc e la acoperiş cu construcţia acum, iar pentru celelalte două se zideşte fundaţia.

Preţuri mai mari,pentru viitor

„Am ales să investim în Focşani pentru că sunt de aici. Nu am semnat şi nu semnăm contracte acum, dar cereri avem", povesteşte Daniela Oprea, directoarea companiei şi partener al investitorului.

Preţurile pe care intenţionează să se axeze sunt de 1.000 de euro pe metru pătrat, în aceste valori fiind oferit şi un spaţiu de parcare şi drumuri de acces.

„Lucrăm pe cadre şi astfel avem posibilitatea de a ne plia pe cerinţele clienţilor în ceea ce priveşte suprafaţa apartamentelor", afirmă Oprea.

Pentru garsioniere suprafeţele variază între 28 şi 35 de metri pătraţi, respectiv 40 şi 60 de metri pătraţi pentru apartamente de două camere, iar cele de trei camere au arii medii cuprinse între 60 şi 80 de metri pătraţi. Imobilele pot fi plătite şi în rate pe o perioadă de cinci ani. În total urmează a fi furnizate 148 de apartamente.

„Cele mai multe cereri pe care le-am primit până acum nu au venit din partea unor români plecaţi la lucru în străinătate, ci mai degrabă de la persoane de aici. Sunt persoane decise să vândă apartamente vechi mai mici şi să cumpere altele noi", spune directoarea companiei.

Pentru chirii există cerere din partea celor care au copii la diverse licee sau la filialele unor facultăţi. Garsonierele mobilate sunt cele mai căutate.

Ce închiriezi cu 50 de euro?

Chiria pentru o garsonieră utilată şi mobilată modern variază între 150 şi 200 de euro. La aceleaşi valori poate fi închiriat şi un apartament dotat mai modest.

„Cele mai ieftine valori sunt pentru garsoniere în zone mai depărtate de centru cu dotări mai slabe, acestea putând fi închiriate şi cu 50 de euro" afirmă Vasile Bucă. O parte din clientela de pe acest segment a fost asigurată şi de personalul de conducere de la unele din supermarketurile active la novel local.

Anul trecut terenurile în afara oraşului au ajuns de la 100 de euro la 30 de euro pe metru pătrat, pentru oferte ţinute jumătate de an. Cele din oraş s-au ieftinit de la 250 de euro pe metru pătrat la 150 de euro.

Apartamentele vechi din zona centrală sunt cele mai căutate imobile  

ipuri de locuinţe: apartamente vechi şi noi de una până la patru camere, case.

Centre comerciale: Kaufland, Penny, Dedeman, în Retail Park Focşani, la ieşirea din oraş, sunt magazine gen Carrefour sau Bricostore.

Transport: trei autobuze  şi patru microbuze.

Unităţi de învăţământ: grădiniţe, şcoli, licee, filiale ale facultăţilor Petre Andrei, Simion Bărnuţiu, Spiru Haret.

Clinici şi spitale: Spitalul Judeţean, Spitalul Militar.

Parcuri: Parcul Central, Parcul Nicolae Bălcescu.

Grad de poluare: Fabricile poluatoare din oraş au fost închise. Nu sunt probleme cu depăşirea normelor în vigoare.

Povestea cartierului tău

Numele oraşului vine de la familia Focşa „moldoveni buni şi drepţi din vremea lui Ştefan cel Mare". Denumită în multe scrieri „Oraşul de pe Milcov", râul pe care voievodul Ştefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova şi Ţara Românească în anul 1482, localitatea a intrat în conştiinţa oamenilor drept „oraşul Unirii". Este vorba despre unirea Moldovei cu Ţara Românească, ce a avut loc în anul 1859.

Aici a funcţionat, între 1859 şi 1862, Comisia Centrală însarcinată cu elaborarea legilor comune celor două Principate, Curtea de Casaţie pentru două Prefecturi (Putna şi Râmnicul Sărat), două tribunale, două poliţii, două secţii ale municipalităţii.

A fost atestat documentar prima dată în secolul al XVI- lea, respectiv 30 ianuarie 1575, când Alexandru Vodă din Ţara Românească arată, într-un document, că a fost lovit „cu înşelăciune pe la Focşani de Ioan Vodă".

Până la începutul secolului al XVII-lea, Focşaniul era consemnat sat, iar după anii 1615-1620 este menţionat denumirea de târg.

După 1950 în oraş apar primele cartiere de blocuri de locuinţe - Cartierul Gară, Cartierul Sud, Cartierul Bahne, zona de centru a oraşului.

Focşani a devenit municipiu, reşedinţă a judeţului Vrancea, odată cu noua împărţire administrativ-teritorială a României din anul 1968.

Stire preluata de pe siteul adevarul.ro